Welke tandartsverzekering biedt vandaag de beste dekking?

Als Belgisch inwoner ben je verplicht een (gratis) ziekteverzekering af te sluiten, en daar hoort ook tussenkomst voor tandartskosten bij. Je mag zelf beslissen bij welke mutualiteit je aansluit. Hoewel de basisverzekering tussenkomst biedt voor een flink aantal mondbehandelingen, is het niet zo veel meer eens je volwassen bent. Daarnaast is meer dan 80% van de tandartsen niet-geconventioneerd. Dit betekent dat ze niet aan de wettelijke minimumtarieven werken, maar hogere kosten berekenen. Via de basisverzekering ontvang je dus zelden de gehele tandartskosten terug. Behandelingen zoals kronen, bruggen, implantaten, kunstgebitten en ga zo maar door, kunnen daardoor heel snel heel duur worden.
Dit zijn de voordeligste tandverzekeringen!

Om de beste tandartsverzekering te vinden zoek je een middenweg tussen de kosten en baten. Die middenweg is uiteindelijk helemaal afhankelijk van jouw gebit. De premie bij de één kan beduidend hoger liggen dan bij de andere, maar bijgevolg kan je dekking ook beter zijn. Als je de tandartsverzekeringen gaat vergelijken dien op een aantal factoren te letten: je maandelijkse bijdrage, het jaarlijks uitbetaalplafond, de gedekte tandheelkundige ingrepen en de wachtperiode (de periode die je moet overbruggen vanaf het moment van afsluiting van je verzekering totdat je je tandartskosten mag terugtrekken – dit om fraude te voorkomen.
Het jaarlijks uitbetaalplafond is het maximumbedrag aan teruggave waar je recht op hebt na een bezoek aan de tandarts. Mondonderzoek, tandonderzoek, paradontaal onderzoek, het verwijderen van tandsteen, profylactische reiniging en het dichten van barsten en gaatjes zijn vaak 100% gedekt. Orthodontische behandelingen, tandprotheses en curatieve zorg hebben meestal een dekkingspercentage van 60% tot 80%. Ook het jaarlijks uitbetaalplafond van de behandelingen kan nogal verschillen tussen de aanbieders. De uitbetaling wordt meestal stapsgewijs opgebouwd, totdat je na 3 of vier jaar het volle jaarlijks uitbetaalbedrag kan terugtrekken. Ook de wachttijden kunnen nogal uiteenlopen.
Het is duidelijk dat de beste tandartsverzekering een hele persoonlijke kwestie is. Wat voor de één een relevante ingreep is, kan voor de ander totaal onbelangrijk zijn. Daarom is het zaak een beetje tijd achter je laptop te spenderen om uit te zoeken wie wat aanbiedt en hoeveel dit maandelijks gaat kosten. Als je weet hoe hoog tandartskosten kunnen oplopen, dan is het zeker geen verloren tijd. Je kan jezelf veel geld besparen, vaak aan een maandbedrag van een paar pintjes. Wellicht heb je weinig problemen en is het voorlopig niet nodig, maar houd die wachttijd in de gaten zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Een ongelukje zit tenslotte in een klein hoekje, toch?
Dit zijn de voordeligste tandverzekeringen!

Je nooit meer zorgen maken over zoiets essentieels als je gebit kan voor heel veel rust zorgen. Heb je een gezin, dan heb je extra verantwoordelijkheden. Als ouder zie je je kind toch zeker ook graag door het leven gaan met een big smile op het gezicht? Je kan de verzekering simpelweg online aanvragen. Meestal moet je een vragenlijstje invullen of een verklaring van je tandarts opsturen. Een verzekeraar is niet verplicht je als klant te accepteren, dus wacht liever niet totdat je een probleem hebt. Eens je geaccepteerd bent, is dit voor het leven. Dus goed gedekt voor onvoorziene tandartskosten zorgt voor een goede nachtrust en een gezond gebit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.