Kan je ergens een tandartsverzekering krijgen zonder basisverzekering?

In België heerst een verplichte ‘gratis’ ziektekostenverzekering als ingezetene (officieel in België wonend) als je werkt of met pensioen bent, eens je 25 jaar bent en nog studeert, of indien je een werkloosheidsuitkering ontvangt. Kinderen zijn tot 25 jaar automatisch aangesloten via het gezinshoofd (als persoon ten laste, zo ook voor niet-werkende partners), tenzij ze eerder gaan werken. De ziektekostenverzekeringen worden beheerd door mutualiteiten. De tegoeden worden verkregen uit sociale bijdragen en van de overheid. Maar hoe zit het met aanvullende tandverzekeringen?
Dit zijn de voordeligste tandverzekeringen!

Voor ingezetenen van België is het verplicht aangesloten te zijn bij een mutualiteit om recht te hebben op medische verzorging, tenzij je besluit je sociale bijdrage niet te betalen. Je wordt vrijgesteld van die bijdrage als je een persoon ten laste bent (afhankelijk zijn van iemand die wel bijdrage levert) of een ingezetene bent die geen inkomen heeft en niet als persoon ten laste kan worden betiteld. Het is niet eenvoudig om in België een tandartsverzekering zonder basisverzekering af te sluiten. De verzekeraar draait immers volledig op voor alle kosten, inclusief de standaard vergoedingen die door de basisverzekering gedekt zijn.
De enige verzekeraar die wij vonden is het ONVZ, maar wel aan een toeslag van 50%, het beantwoorden van een hele reeks vragen, het overleggen van tandartsverklaringen en maandenlange vergaderingen over het risico. Een verzekeraar is niet verplicht jou te accepteren als klant en zal nauwkeurig bekijken in hoeverre het loont om jou die verzekering te laten afsluiten. Als de verzekeraar denkt dat er grote kosten gaan komen, kan hij je weigeren. Het is bijvoorbeeld voor een Nederlander die in België woont alleen mogelijk om een basisverzekering te hebben als hij ingeschreven en woonachtig is in België. Is dat niet geval, dan rest hem niets anders dan een (tand)verzekering bij het ONVZ af te sluiten.
Een laatste mogelijkheid is om een internationale tandartsverzekering af te sluiten. Maar die premies liggen vaak beduidend hoger. Want het gaat niet om een vakantie van 2 weken, maar om een jaarlijkse verzekering. Je ziet, een tandartsverzekering afsluiten zonder basisverzekering is zo eenvoudig niet. En er is eigenlijk geen goede reden waarom je niet aangesloten zou zijn bij een mutualiteit, zelfs niet als je werkloos bent. Om je uitkering te ontvangen moet je in elk geval ingeschreven staan bij een ziekenfonds, dus daarmee ben je gedekt voor basisziektekosten. En je kan het een verzekeraar ook niet kwalijk nemen dat hij zijn twijfels heeft over jouw aanvraag.
Dit zijn de voordeligste tandverzekeringen!

Woon je in Nederland maar werk je net over de Belgische grens, dan is een tandverzekering ook niet echt nodig. Voor eventuele tandproblemen ben je dicht genoeg bij huis om je eigen tandarts te bezoeken en de verzekering daar af te sluiten. En mocht je dieper in België wonen, dan zal je je moeten inschrijven in een gemeente voor een ziekenverzekering. Een tandartsverzekering afsluiten zonder basisverzekering is wel mogelijk, maar wees bereid die 50% toeslag op je premie te betalen bij het ONVZ, of sluit een internationale tandartsverzekering af. Hoe dan ook, altijd goed de voorwaarden lezen voordat je een beslissing neemt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.