Waarom een basisverzekering niet volstaat als je naar de tandarts moet!

Zo tegen elven in de morgen voel je het ineens: een zeurend gevoel, linksachter in je mond. Je moet nog uren doorwerken en aan het einde van je werkdag is de pijn onhoudbaar. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt, want je weet al langer dat er iets mis is. Maanden geleden beet je op een harde noot en brak er een stuk van je kies af. Je hebt het probleem tot nu toe kunnen onderdrukken door af en toe met een neutje te spoelen, maar een oplossing is het uiteraard niet. Voor een bezoek aan de tandarts volstaat wellicht je basisverzekering als je naar de tandarts moet.
Dit zijn de voordeligste tandverzekeringen!

Iedereen in België die werkt, of 24 jaar of ouder is en nog studeert of werkloos is, moet verplicht een basisverzekering hebben bij een ziekenfonds (kinderen zijn meeverzekerd met een van de ouders). Er zijn ongeveer 60 van deze fondsen, en die worden betaald door werkers, werkgevers en/of via subsidies. De ziektekostenverzekering die uit de fondsen betaald wordt, kan aangevuld worden met andere zorgverzekeringen. Deze aanvullende pakketten worden door verschillende ziekenfondsen aangeboden en kunnen qua inhoud en kosten van elkaar verschillen. Maar hoe zit het nou met tandverzorging.

Er is (gedeeltelijke) tussenkomst voor algemene mondzorg, zoals tandsteen verwijderen, tanden trekken en ontstekingen behandelen. Je moet dan wel verplicht ieder jaar naar de tandarts voor controle. Ook bijzondere gevallen (ernstige ontwikkelings- of groeistoornissen, andere afwijkingen die ervoor zorgen dat je gebit niet normaal kan functioneren zijn gedekt. Buiten orthodontie krijgen kinderen tot 18 jaat hun zorg gratis. Een volledig vals gebit wordt vergoed tot 75% en voor een vals gebit op implantaten in een geheel tandeloze, sterk geslonken kaak krijg je het maximaal wettelijk tarief vergoed. Ook hier verplichte wettelijke bijdrage.

Je ziet, als je naar de tandarts moet, kom je voor met een basisverzekering zo snel niet aanmerking voor een vergoeding eens je volwassen bent. Het kan daarom een goed idee zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten. Je kunt tot wel € 1250 per jaar terugkrijgen voor controles (100% vergoeding) en andere mondzorg (75%). Neem nou die gebroken kies: die gaat een kroon nodig hebben en dat kost een pak geld. Dan is het toch fijn als je met een gerust hart in die stoel kan gaan zitten en je geen zorgen moet maken over geld. Je moet daarbij ook geen wettelijke eigen bijdrage of eigen risico betalen, dus dat is ook weer in the pocket.
Dit zijn de voordeligste tandverzekeringen!

Wacht niet totdat er problemen zijn. Je moet namelijk een soort ‘staat van dienst’ opbouwen voordat je kunt profiteren van de vergoedingen. Er geldt een verplicht jaarlijks bezoek aan de tandarts voor controle, dus dat is een goede stok achter de deur om ook echt te gaan. De maandelijkse premie is vrij laag, dus je merkt het amper in je portemonnee. Ga dus vast kijken bij de verschillende aanbieders en stel je gebit veilig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.