Dekt een zorgverzekering ook het bezoek aan de tandarts?

Iedere Belg die werkt (of werkloos is) is vanaf 18 jaar verplicht een zorgverzekering bij een ziekenfonds te hebben. Bij deze verzekering hoort ook algemene mondverzorging. Het gaat dan om standaard ingrepen, zoals mondonderzoek, verwijderen van tandsteen of het vullen van gaatjes. Een zorgverzekering dekt dus ook een bezoek aan de tandarts, maar nooit volledig. Het mondtraject bepaalt dat je minstens 1 keer per jaar op controle moet bij de tandarts. Als je dit niet doet, dan krijg je het jaar daarna minder terug voor controles en eventuele ingrepen.
Dit zijn de voordeligste tandverzekeringen!

De controle en standaard behandelingen worden meestal maar gedeeltelijk vergoed (tot ongeveer 56%) na het aantonen van een getuigschrift van je tandarts. Voor iedere ingreep moet je steeds ‘remgeld’ betalen, een eigen bijdrage. De vaste tarieven voor de terugbetaling van de ingrepen zijn op basis van de kostprijs van geconventioneerde tandartsen; deze tandartsen houden zich aan de afgesproken maximum tarieven van tandkosten. De meeste tandartsen rekenen echter hogere prijzen, vaak vanwege dure investeringen in de modernste apparatuur. Het verschil in tarief moet je dus zelf betalen, en afhankelijk van de ingrepen kunnen dergelijk bedragen behoorlijk oplopen.

Met de conventionele zorgverzekering kan je soms ook naar de tandarts voor andere ingrepen die voor (meestal gedeeltelijke) tussenkomst van je mutualiteit in aanmerking komen. Voor volwassenen zijn dit orthodontie, tandextracties, tandprotheses of kunstgebitten en implantaten, en al naar gelang de voorwaarden. Kwetsbaardere groepen kunnen met hun zorgverzekering bij de tandarts terecht op basis van een verhoogde tegemoetkoming. Je kan dit krijgen op grond van een sociaal voordeel of een inkomensonderzoek.

Voor kinderen tot 18 jaar is de teruggave volledig, met uitzondering van orthodontie. Via de zorgverzekering van de ouders kunnen kinderen en jongeren naar de tandarts tegen volledige terugbetaling van standaard behandelingen, met uitzondering van het laten trekken van een melksnijtand. De verschillen in tarieven (berekend door niet-geconventioneerde tandartsen) moet wederom zelf betalen. Voor orthodontische behandelingen vanaf 15 tot 22 jaar (bijvoorbeeld een beugel of blokjes) geldt een gedeeltelijke tussenkomst, en daar zitten voorwaarden aan vast. Tandprothesen en kunstgebitten voor jongeren kunnen ook in aanmerking komen voor tussenkomst van het ziekenfonds.
Via je zorgverzekering naar de tandarts is dus zeker mogelijk. Maar eens je volwassen bent, is de teruggave op zijn best matig te noemen. Wellicht is een oplossing het afsluiten van een private tandverzekering. De premie is zeer goed op te brengen en veel ingrepen worden volledig terugbetaald. Hoe eerder je instapt, hoe gunstiger de voordelen zijn. Je moet immers een staat van dienst opbouwen om steeds op teruggave te kunnen rekenen.
Dit zijn de voordeligste tandverzekeringen!

Bij het kiezen van een private zorgverzekering voor de tandarts moet je wel wat werk doen. Er zijn diverse aanbieders die allen hun eigen vergoedingspakket aanbieden. Het is dus afhankelijk van wat jij denkt nodig te hebben in de toekomst. Overleg anders eerst even met je tandarts om een goed beeld te krijgen. In elk geval kan je hier vast nagaan wat de verschillen zijn en of het loont om een aparte tandartsverzekering af te sluiten. Voorkomen is beter dan genezen, toch?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.