Tandingrepen die de ziekteverzekering terugbetaalt via je ziekenfonds zijn wettelijk bepaald en iedere Belg heeft hier recht op. Als je nog geen18 jaar bent, wordt er aardig wat vergoed als het om standard behandelingen gaat. Als je een 100% vergoeding wil, ben je verplicht naar tandartsen te gaan die zich aan de conventietarieven houden. Meer dan 80% van de Belgische tandartsen is niet-geconventioneerd en rekent dus hogere bedragen aan. Het verschil moet bijgelegd worden door de patiënt. De volgende ingrepen bij de tandarts worden gedekt door je zorgverzekering en zijn in 5 groepen verdeeld: raadplegingen, preventieve tandzorg, bewarende tandzorg, extracties en tegemoetkomingen voor tandprothesen.
Dit zijn de voordeligste tandverzekeringen!
Onder raadplegingen valt raadgeving voor parodontologie en orthodontie door specialisten, huisbezoek op aanvraag van een arts en nachtelijke en weekendraadplegingen. Preventieve tandzorg die volledig gedekt wordt is 2 keer per jaar op mondcontrole gaan, 2 keer per jaar tandsteen laten verwijderen en het verzegelen van putjes en groeven. Verzorgende tandzorg omvat het vullen van gaatjes, gedeeltelijke of volledige opbouw van een blijvende tand, kronen, wortelkanaalbehandelingen, adhesieve technieken voor blijvende tanden, het gebruik van cofferdammen en urgentiebehandelingen. Onder extracties valt het trekken van kiezen en tanden (met uitzondering van snijtanden) en het hechten van wonden na tandextracties of tandwortels. De laatste groep, tegemoetkomingen voor tandprothesen, is onderhevig aan bepaalde voorwaarden.
De zaken worden anders eens je 18 jaar bent. Voor mondcontrole en verwijderen van tandsteen wordt nog maar 1 keer per jaar tussenkomst geboden en je moet voor iedere ingreep remgeld betalen. Dit is in het algemeen ongeveer 20% van de conventietarieven. In alle gevallen is het zo dat om in aanmerking te komen voor teruggave, je op controle moet. Doe je dit niet, dan wordt het jaar daarna minder vergoed. Pas als je weer op controle bent geweest kan je meer terugtrekken. Je ziet, je zorgverzekering garandeert een bepaalde hoeveelheid ingrepen bij de tandarts. Met flink wat zoekwerk kan je wel een geconventioneerde tandarts vinden, maar die is voor veel mensen vaak een stuk verder weg of de wachttijden zijn te lang. En voor families met kinderen is het hoofdstuk tieners niet inbegrepen in de dekking. Dit is voor veel ouders een hoge kostenpost, vooral als er met beugels of blokjes begonnen moet worden.
Dit zijn de voordeligste tandverzekeringen!
Een optie is om een aanvullende tandverzekering af te sluiten. Mensen die regelmatig werk moeten laten uitvoeren of ouders met opgroeiende kinderen zouden dit zeker kunnen overwegen. De statistieken tonen een stijgende lijn als het gaat om losse tandartsverzekeringen. Omdat de concurrentie steeds groter wordt, worden de deals die je kan vinden steeds interessanter. Je kan de verzekeraars naast elkaar leggen om ze te vergelijken. Lees wel goed alle voorwaarden door om een goed overzicht te krijgen. De meeste mutualiteiten bieden naast de standaard zorgverzekering voor de tandarts nu ook extra tandverzekeringen aan om andere kosten voor het grootste deel te dekken. Het zou je honderden, soms zelfs duizenden, euro’s kunnen besparen en de maandelijkse premie is zeer redelijk. Toch een rustgevend idee om je niet zorgen moeten maken over dit waardevolle bezit: je gebit!