Wat dekt mijn basisverzekering bij de tandarts?

Wat hebben we het toch goed in ons België. Iedereen heeft recht op een bepaalde mate van zorg in tijden van ziekte, zelfs voor ons gebit. Tot 18 jaar is de tussenkomst van een mutualiteit voor kosten voor de tandarts via de basisverzekering behoorlijk goed geregeld; in elk geval als we het over niet-orthodontische of niet-paradontologische ingrepen hebben. Raadplegingen voor parodontologie en orthodontie, huisbezoek op aanvraag van een arts, nachtelijke en weekendraadplegingen, 2 keer per jaar mondcontrole, 2 keer per jaar tandsteen laten verwijderen, het verzegelen van putjes en groeven, het vullen van gaatjes, gedeeltelijke of volledige opbouw van een blijvende tand, kronen, wortelkanaalbehandelingen, adhesieve technieken voor blijvende tanden, het gebruik van cofferdammen en urgentiebehandelingen, het trekken van kiezen en tanden en het hechten van wonden na tandextracties of tandwortels. Zelfs tandprothesen zijn onder bepaalde voorwaarden mogelijk.
Dit zijn de voordeligste tandverzekeringen!

Om niets te moeten betalen is het belangrijk dat je een tandarts vindt die de conventietarieven die wettelijk zijn vastgesteld, aanhoudt. Laat je werk uitvoeren bij een niet-geconventionerde tandarts, dan moet je het verschil zelf bijleggen. Eens je 18 jaar bent, moet je remgeld betalen en geniet je slechts van een zeer beperkte tussenkomst omdat minder ingrepen gedekt zijn – tanden trekken hoort daar bijvoorbeeld niet meer bij. Voor iedereen geldt een verplichte jaarlijkse controle om recht te hebben op enerlei tussenkomst van je zorgverzekeraar. Volg je geen zogenaamd mondzorgtraject, dan wordt het jaar erna minder uitbetaald totdat je weer een terugbetaalde ingreep hebt ondergaan. Op deze manier wil de Belgische overheid dwang uitoefenen om eventuele sluimerende problemen tijdig op te lossen. Voor mensen met zeer lage inkomens of andere verzachtende omstandigheden kan de tussenkomst hoger zijn.
Vanaf je 53ste jaar wordt het weer wat beter; je bereikt immers een leeftijd waar je wellicht een kunstgebit nodig hebt. Tandextracties zijn vanaf dat moment weer tot op bepaalde hoogte gedekt. Om de precieze details over gedekte behandelingen bij de tandarts uit te vinden, lees je best de voorwaarden van je basisverzekering door. Maar hoe je het ook wendt of keert, bij serieuzere ingrepen zal je toch je portemonnee moeten trekken. En tandartstarieven kunnen zeer hoog oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. In bovenstaande scenario’s zijn we uitgegaan van één enkel persoon, maar heb je opgroeiende kinderen, dan zijn eventuele beugels of blokjes niet gecoverd. Gelukkig is het tegenwoordig steeds normaler om een aanvullende tandverzekering af te sluiten. Meestal biedt je mutualiteit ook losse tandverzekeringen aan en kan je je voor een zeer redelijke maandpremie beschermen tegen hoge tandartskosten. Of je doet het bij een andere verzekeraar, dat kan ook.
Dit zijn de voordeligste tandverzekeringen!

De basisverzekering vangt weliswaar een deel van je tandartskosten op, maar is wellicht niet voldoende om jou dure behandelingen te besparen. Omdat je tanden zo belangrijk zijn – wie heeft nu niet graag een mooi en gezond gebit – kan het dus een goed idee zijn een extra tandverzekering te overwegen, zeker als je een opgroeiend gezin hebt. Op die manier moet je je niet zorgen maken over toekomstige problemen en kan je met een gerust hart je geld aan leukere dingen uitgeven. Dat is toch veel fijner?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.